KOLUMNE

Čovjek i šampion

Amel Tuka

A. Dž.

13.7.2015

Amel Tuka, prije sedam godina srednjoškolac, predstavnik Srednje tehničke škole "Kemal Kapetanović" Kakanj, za samo mjesec bavljenja atletikom postao je državni juniorski prvak.

Sportista godine Zenice, Kaknja, Zeničko-dobojskog kantona, u Madridu je izveo još jednu briljantnu putanju u utrci na 800 metara, gdje je osvojio prvo mjesto i postavio novi rekord BiH, što ga svrstava na vrh liste najboljih rezultata evropskih atletičara u ovoj godini. 

Uz sve pobrojano, rekorde, medalje, pobjede, Tuka je prizeman toliko da je skoro neprimjetan u društvu, skroman, posvećen treningu, sportu, ali i vjeri. Upravo ga je vjera, kaže, održala na ovom sportskom putu. 

Svoju ljudskost, a ona ide uvijek uz to, pokazao je porukama podrške žrtvama genocida u Srebrenici, i to nekoliko sekundi nakon furiozne utrke, novog ličnog i državnog rekorda. Znao je "iskoristiti priliku" i još jednom svijetu pred kamerama ukazati na tragediju u Srebrenici!

Rođen je prije 24 godine u Zenici, a "slučajno" je nakon školovanja u Kaknju, ponovo postao Zeničanin. Član je Atletskog kluba Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.