KOLUMNE

Doprinos miru

Ličnost dana Džon Keri

Autor:E. Ma.

15.7.2015

Državni sekretar SAD Džon Keri (John Kerry) bio je ključni čovjek u postizanju historijskog sporazuma, nakon 18 dana intenzivnih pregovora u Beču između Irana i šest svjetskih sila. Nakon bojazni da bi Iran mogao dobiti atomsko oružje te mukotrpnih pregovora, ta zemlja je pristala na ograničavanje svog nuklearnog programa te će joj biti ukinute sankcije.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif i Keri, koji su vodili većinu pregovora, prijetili su da će napustiti pregovarački sto i uzajamno su se optuživali za nepopustljivost. No, zahvaljujući diplomatskim naporima i pritiscima američkog državnog sekretara zarad postizanja željenog cilja, ostvareno je ono što nije uspjelo nikome do sada.

Nakon niza kompromisa s obje strane pregovaračkog stola, postignut je historijski sporazum koji će omogućiti normalizaciju i riješiti određene krize na Bliskom istoku.

Džon Keri je rođen 11. decembra 1943. godine u Orori u Koloradu. Bio je kandidat za predsjednika SAD u ime Demokratske stranke na izborima 2004., ali je izgubio od Džordža Buša (George Bush). Svoju predsjedničku kampanju temeljio je na protivljenju ratu u Iraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.