KOLUMNE

Bravo, majstore!

Ličnost dana Amel Tuka

E. Ma.

19.7.2015

Gledali smo, ponavljali videosnimak sa suzama u očima nekoliko puta. Opet i opet. Bez namjere za subjektivnom percepcijom, ali ono što je uradio Amel Tuka na mitingu Dijamantne lige u Monaku je nestvarno i zaslužuje veliki naklon.

Ovaj 24-godišnji atletičar u petak je učinio svakog Bosanca i Hercegovca ponosnim - u društvu najboljih svjetskih atletičara mladi Kakanjac u utrci na 800 metara osvojio je prvo mjesto. Svojom velikom pobjedom učinio je da većina bh. građana zaboravi na sumornu svakodnevicu i bude ponosna što je ovaj mladi, istinski patriota u Monte Karlu trčao za svoje Bosance, za svoju zastavu, za svoju državu.

Osim što je ovo prva pobjeda za našu zemlju u Dijamantnoj ligi, njegov rezultat od 1:42.51 minutu je nacionalni rekord BiH, Balkana, jugoistočne Evrope, četvrti najbolji u historiji u Evropi, jedanaesti na svijetu, te najbolji ovogodišnji rezultat u svijetu.

Zašto je Amelov uspjeh neprocjenjiv? On potječe iz zemlje u kojoj je na početku sve neophodno za uspjeh bilo nedostupno. Ipak, atletska staza i san bili su dovoljni da održavaju želju da se stvori nešto veliko. Motiviran da uspije, orijentiran svom poslu, Tuka atletiku ne doživljava tako. Atletika je njegov život, a mi moramo znati cijeniti njegov uspjeh i uživati iznova i iznova gledajući videosnimak utrke na 800 metara. Bravo, majstore!

Amel Tuka rođen je 9. januara 1991. godine. Član je Atletskog kluba

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.