KOLUMNE

Dijete šehida

Ličnost dana Almir Škrijelj

E. Ma.

20.7.2015

Almir Škrijelj, bezgrešni, tada 11-godišnji dječak, na početku krvavog rata u BiH, u septembru 1992. izgubio je oca. Bilo je to vrijeme kada je Almiru i njegovom bratu i sestri najviše trebao otac, tradicionalni zaštitnik kuće, da se brine o njima, priča im priče prije spavanja, daje savjete...

Šehidska mezarja opominju na istinu, ponos, hrabrost i neuništivost bosanskog naroda i naše zemlje. Škrijelj je svjestan žrtve koju je njegov otac podnio.

Tokom obraćanja povodom Dana šehida održao je dirljiv i snažan govor u kome je pozvao sve prisutne na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu da nastave put časne borbe tako što će se obrazovati, graditi institucije naše domovine, biti visokomoralni i težiti da budu dobri ljudi, a pri tome ne zaboraviti one koji su dali život za ovu zemlju i njenu bolju budućnost.

Teško je odrastati u državi u kojoj jedni mrze druge, drugi mrze treće, a ovi potonji ne vole ni jedne ni druge. I tako sve od devedesetih godina prošlog stoljeća pa do danas. No, primjer Škrijelja, koji je u teškim uvjetima, bez očinske ljubavi i podrške, izrastao u poštenog i odgovornog građanina BiH, treba svima biti vodilja na putu ka boljoj budućnosti.

Almir Škrijelj rođen je 1991. godine u Prilepu u Makedoniji. Oženjen je i otac jednog djeteta, a od juna prošle godine predsjednik je Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.