KOLUMNE

Svjetski stručnjak

Ličnost dana Milomir Ninković

Autor:E. T.

7.7.2015

Da je jedan od vodećih hirurga u svijetu, prof. dr. Milomir Ninković, direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Minhenu, pokazao je i operativnim zahvatom u fočanskoj bolnici, kada je svojim umijećem i iskustvom Miloradu Sajiću spasio ruku odstranivši tumor koji je bio u poodmakloj fazi.

O kakvom se kompliciranom zahvatu radilo, pokazuje i činjenica da je 25-godišnji Sajić pet puta podvrgavan operacijama, ali neuspješno. Petnaestogodišnja agonija s kojom je živio mladi Sajić riješena je tek onda kada je doktor Ninković uzeo stvar u svoje ruke i uz pomoć osoblja bolnice u Foči operirao Sajića, koji se uspješno oporavlja.

Ninković je prvi na svijetu uradio rekonstrukciju donje usne s mišićem s natkoljenice, uspostavom kompletne funkcije. Ta metoda sada je priznata u plastičnoj hirurgiji. Nisu mu strane ni alotransplantacije - organ s mrtvaca, poput šaka. U tome je bio drugi u svijetu.

Milomir Ninković završio je Medicinski fakultet u Sarajevu, a 1989. godine završio je specijalizaciju iz plastične rekonstruktivne hirurgije. Početkom devedesetih godina bio je član vodećeg centra za rekonstruktivnu mikrohirurgiju ne samo na Balkanu nego i u Evropi, pa i šire. Doktorirao je 1995., a dvije godine kasnije postao profesor na univerzitetu. Između 14 kandidata hirurga, izabran je na mjesto šefa Klinike.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.