KOLUMNE

Vakif i radnik

Bego ef. Selimović

A. H.

2.8.2015

Da su se mještani Cerske i u ratu i u miru znali boriti za svoj toprak, najbolje pokazuje njihova neviđena volja i želja da, nakon što im je klizište prošle godine, u zaseoku Čelebići, uništilo džamiju, samo nekoliko mjeseci kasnije počnu gradnju nove džamije i uz nju kuće za svog imama, kao i hair-česme u znak sjećanja na svoje poginule šehide.

U gradnji džamije prednjačio je, a ko bi drugi već nesporni autoritet, predratni imam iz Cerske Bego ef. Selimović, koji ne samo što je uvakufio svoje imanje na kojem će se graditi džamija nego je stao i na čelo Građevinskog odbora koji se brinuo o građevinskim radovima i svemu drugom što prati ovakve poduhvate.

Ništa, kaže efendija Bego, ne bi mogao sam, da nije bilo vrijednih džematlija Cerske, koji su, kaže, ponovo dokazali koliko im je stalo do očuvanja svoje vjerske tradicije i njegovanja finih bosanskih muslimanskih običaja.

Bego ef. Selimović rođen je u Cerskoj. Iako već dugo godina živi u Sarajevu, od Cerske se, kaže, ne može odvojiti. Ovaj nesebični vakif pokazao se i kao predani radnik koji nije štedio ni trud ni vrijeme, samo da džamija u Cerskoj „ponovo zasvijetli“.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.