KOLUMNE

Feudalni "reformista"

Ličnost dana Denis Zvizdić

Autor:I. ĆATIĆ

5.8.2015

Nevjerovatno je, ali je istina da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) u jednom intervjuu pozvao opoziciju da, između ostalog, "ne ostanu zaslijepljeni oponenti evropskom putu BiH".

Rođaci i supruge

To poziva premijer stranke zbog koje upravo treba spašavati BiH i vratiti je na evropski put, jer je ta stranka uništila tu jedinu opciju za BiH i Bošnjake.

To govori premijer stranke koja je dovela do 50 posto nezaposlenog stanovništva, do toga da je BiH zvanično najzaduženija zemlja i posljednja na evropskom putu, a da se ne govori o tome da je, prema svim statistikama, prva po korupciji te lošim privatizacijama, pa i neodgovornoj feudalnoj, erdoaniziranoj i čampariziranoj vlasti prema građanima!

A Zvizdića posebno treba pitati je li evropski put da preko bliskog rođaka Aljoše Čampare (SDA) i njegovog brata Dubravka upravlja Tužilaštvom BiH, da se pišu montirane optužnice, a istovremeno se od optužnica štite najstrašniji korupcionaši.

U kojoj evropskoj zemlji bi se moglo desiti da rođačka mreža, u kojoj je i Zvizdić, pokriva Federalni parlament, policiju, tužilaštva, brojne agencije...? Činjenica da nekoliko članova klana Čampara/Zvizdić država po 24 sata štiti u vidu stalne policijske pratnje pod rotacijama najbolje govori na kakve su sve funkcije instalirani Zvizdićevi ljudi "na evropskom putu".

U kojoj bi zemlji članici Evropske unije bilo moguće da jedan brat/rođak bude praktično državni tužilac, rođeni brat tog rođaka ministar policije, a supruga jednog od njih direktorica jedne od najvažnijih agencija u državi?

Gdje je bio Zvizdićev evropski put kada je kao premijer Kantona Sarajevo pokazivao građanima da ne zna raditi svoj posao, ali je znao naplatiti svoj magistarsko-doktorski rad iz budžeta, odnosno iz džepa građana? I može li Zvizdić navesti i jednu zemlju EU u kojoj bi bilo moguće da to prođe bez krivične odgovornosti i vraćanja novca?

Toliko prijetnji političkim oponentima, predstavnicima javnosti i sindikata koje po kafanama upućuju Zvizdićevi rođaci, braća Čampara, teško da je zabilježeno u totalitarno-feudalnim režimima, a kamoli u parlamentarnoj BiH.

Uzrokovali pobunu

Također, je li evropski put da Zvizdićev rođak Čampara šalje policiju u printane medije i prijeti urednicima FTV-a da će im "dohakati"? I je li Zvizdićev evropski put i to da svoju snahu Čamparu, koja je ilegalno obavljala dužnost direktorice Konkurencijskog vijeća BiH, imenovao da bi je zaštitio od krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja i lažnog prijavljivanja.

Zato i ne čudi da su članovi ovog klana u samoj SDA uzrokovali veliku pobunu, jer je ta stranka mogla trpjeti vladavinu jedne porodice nad njom - Izetbegović - ali više neće da podnosi vladavinu i drskost druge - Čampara, tj. Zvizdić (sinovi i dvije rođene sestre).

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.