KOLUMNE

Čovjek iznad svega

Aziz ef. Hasanović

S. D.

9.8.2015

Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, nizom aktivnosti u pokušaju pomoći otetom hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku još jednom je afirmirao prave i istinske vrijednosti islama i ukazao na potrebu njihovog slijeđenja.

Osudivši otmicu nevinog Hrvata, muftija Hasanović je nedvosmisleno osudio bezumni čin terorista koji zloupotrebljavaju čistoću i plemenitost islama za svoje lične interese. Jasno i glasno muftija Hasanović je rekao da oni koji otimaju i ucjenjuju ljude ne mogu imati ništa s vjerom ljubavi, tolerancije, razuma, pravde i pravičnosti.

Otišao je muftija zagrebački u pokušaju da se spasi život čovjeka i korak dalje pa je hutbu u petak posvetio otetom Salopeku, a zatražio je i u pismu koje je poslao na najutjecajnije adrese u Kairu pomoć u spašavanju Tomislava Salopeka.

Muftija Hasanović rođen je 15. oktobra 1965. u Osmačama kod Srebrenice. Doktor je islamskih nauka. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Oženjen je i otac četvero djece. Dobitnik je brojnih priznanja za promociju ljudskih prava i vjerskih sloboda.

 


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.