KOLUMNE

Iskoristio priliku

Ličnost dana Asmir Begović

Autor:E. Ma.

10.8.2015

Bosanskohercegovački golman Asmir Begović dobar je primjer onima koji vjeruju da se ništa ne dešava slučajno. Mnogo je bilo “nevjernih Toma” nakon što je Begović potpisao za Čelzi, koji su smatrali da je napravio loš potez u karijeri izabravši da sjedi na klupi, aludirajući na izvrsnog prvog golmana “Plavaca” Tibu Kurtou (Thibaut Courtois).

No, skoro pa nerealno djeluje činjenica da je odlični belgijski golman zaradio crveni karton u prvom kolu engleske Premijer lige te da je Begović odmah dobio šansu da pokaže svoje kvalitete. Igrao je posljednjih 35 minuta u remiju protiv Svonsija (2:2), a s nekoliko izvrsnih intervencija dokazao je da se Kurtoa itekako treba zabrinuti za svoje mjesto među stativama. 

Begović je spasio aktuelnog prvaka Engleske poraza i time izazvao oduševljenje među Čelzijevim navijačima koji nisu puno žalili zbog činjenice da, do jučer nezamjenjivi, Kurtoa neće braniti u derbiju protiv Mančester sitija narednog vikenda.

Begović je rođen 20. juna 1987. godine u Trebinju, odakle je 1992. s porodicom iz rodnog grada izbjegao u Njemačku, da bi četiri godine kasnije porodica Begović stigla i do Kanade. Begović je od aprila 2011. godine u braku s Amerikankom Nikol (Nicolle), s kojom ima kćerku Tejlor (Taylor).

U oktobru 2013. godine pokrenuo je Humanitarnu fondaciju „Asmir Begović”. Karijeru je započeo u Portsmutu, a iz Stouk sitija je prešao u Čelzi u transferu vrijednom 24 miliona funti. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.