KOLUMNE

Iskreniji odnos

Ličnost dana Ban Ki-mun

Autor:A. Du.

11.8.2015

Iako se sramni odnos Ujedinjenih naroda prema Srebrenici, kao i nepravda nanesena srebreničkim žrtvama prije te, neposredno poslije genocida 1995. godine, ničim ne može ispraviti, duboki pijetet prema ovome tragičnom događaju te lična posvećenost koju danas demonstrira generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun (Ki-moon) ipak su vrijedni poštovanja.

U javnosti je u više navrata ranije, bez ustezanja i potpuno iskreno, priznao odgovornost UN-a za nedjelovanje u tadašnjoj zaštićenoj zoni, pri tome ponavljajući da "nijedno izvinjenje ne može ispraviti to što nismo uspjeli zaštititi Srebrenicu". 

Međutim, u petak je, listajući posebno izdanje "Avazovog" specijala "Pamtiš li Srebrenicu", koje mu je uručio naš stalni dopisnik iz SAD-a Erol Avdović, ponovo pokazao da ga ti događaji duboko pogađaju te da svijet iz svega toga mora izvući važne pouke.

Karijerni diplomata Ki-mun rođen je 1944. u Južnoj Koreji, a od 2004. je kao ministar vanjskih poslova te zemlje imao važnu ulogu u pregovorima šest zemalja kojima se nastojalo obuzdati sjevernokorejske ambicije u nuklearnom naoružavanju.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.