KOLUMNE

Skromni velikan

Dževad Hozo

M. Ču.

12.8.2015

Kada bismo pravili listu najboljih bh. umjetnika ikada, onda bi među prvim imenima svakako trebalo istaći Dževada Hozu, velikana koji u tišini svoga doma, sarajevskog i neumskog, stvara čuda, a tek ponešto od tog blaga pokaže javnosti. 

Jer on se ne nameće pod svaku cijenu, ali svi koji su uspjeli vidjeti njegova djela, zavoljeli su ih, a kroz njih i njega, jer je u svom djelu osigurao kontinuitet komunikacije između naslijeđenoga i egzistencijalnoga.  

Tako je i u prelijepom ambijentu Gazi Husrev-begovog Hanikaha, na nagovor prijateljice i kolegice Mirsade Baljić, predstavio svoju retrospektivu kroz audio-vizuelni program virtugrafije, autoBIOgrafike, odnosno "Sarajevske i neumske virtuelne koncerte iza ponoći" u trajanju od 36 sati. Bio je to i njegov oproštaj od likovne scene, jer je ovaj veliki grafičar i cijenjeni profesor već neko vrijeme u penziji.  

Potomak petrovačke i bihaćke porodice Dževad Hozo rođen je 1938. u Užicu. U Bihaću je završio gimnaziju i iste godine upisao je historiju umjetnosti na beogradskom Filozofskom fakultetu. Studij je prekinuo i 1958. upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani. Poslije diplome 1963. godine upisao je grafičku specijalku kod prof. Rike Debenjaka. U dugogodišnjoj uspješnoj umjetničkoj karijeri dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.