KOLUMNE

Čestitka velikana

Ličnost dana Arvidas Sabonis

Autor:H. P.

19.8.2015

Prije 17 godina imao sam privilegiju intervjuirati Arvidasa Sabonisa (Arvydas). Privilegija je definitivno prava riječ, jer su se litvanski novinari smijali fotografu Zdenku Rerigu i meni što smo uopće pomislili da će legendarni centar htjeti razgovarati s nama. Još tada je bio gorostasni mrgud, čovjek iz kojeg morate čupati riječi, skoro mizantrop.

Te 1998. reprezentaciji BiH strusio je 30 poena u krcatoj Skenderiji, vratio se u NBA i ubrzo nakon toga završio karijeru. Nekoliko godina kasnije, FIBA ga je proglasila najboljim evropskim košarkašem svih vremena. Naravno, sam Sabonis i prije toga je imao dovoljno visoko mišljenje o sebi. Tako ga je odgojio selektor SSSR-a, pukovnik Gomeljski.

Novi susret sa Sabonisom imao sam na Eurobasketu u Sloveniji, prije dvije godine. Još gori ters nego kada je bio aktivan igrač. Kao predsjednik Košarkaškog saveza Litvanije, komunicirao je samo s nekolicinom ljudi iz stručnog štaba reprezentacije koju smo, na krilima Teletovića, pobijedili u posljednjem kolu grupne faze.

I kada taj namćor svjetske kategorije uđe u hotelsku sobu jednom 16-godišnjaku i kaže da takvog košarkaša u životu nije vidio, onda samo možete zamisliti o kakvom je komplimentu riječ. Mladić se zove Džanan Musa. A Sabonis je pokazao veličinu. Dobro, jeste malo ters, ali nije on ni toliko loš...

Arvidas Sabonis rođen je 19. decembra 1964. Pogađate u kojem gradu. Tom divnom Kaunasu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.