KOLUMNE

Hrabro protiv sistema

Nedžad Ribić

E. T.

12.9.2015

„Nije to ni Bolonja ni stari sistem, to je nekakav njihov, univerzalni sistem“, rekao je Nedžad Ribić, bivši student Mašinskog fakulteta u Tuzli, koji je ispit prije diplomiranja digao sidro sa studija i rekao „adio, profesorska elito“!

Nije Nedžad bio loš student, naprotiv, imao je 54 ocjene u indeksu, a nezadovoljstvo i ogorčenost ponašanjem profesora, čast izuzecima, rasli su četiri godine. I taman kada su svi pomislili da će, kao i većina ostalih studenata, šutjeti i trpjeti i kao takav studij privesti kraju, biti sretan što je završio fakultet, Ribić je hrabro ustao protiv sistema, digao glas, koji se posljednjih dana, zahvaljujući medijima, čuje i van granica Bosne i Hercegovine.

Pitanje od krucijalnog značaja u ovom momentu jeste da li su profesori koji su do jučer Ribiću „prenosili znanje“ čuli njegov buntovni glas, da li su vidjeli njegovo nezadovoljstvo i ogorčenje, da li su shvatili da ih se stotine drugih studenata plaše i da li su spremni preuzeti odgovornost ako studenti budu ispred studentske službe čekali svoje ispisnice?!

Ribić nije bilo kakav student, rekao je to i profesor u penziji Džemo Tufekčić, nekadašnji rektor Univerziteta u Tuzli, koji je svojim kolegama, profesorima, udario moralnu šamarčinu, pozivajući ih da ne šute, da reagiraju zbog ovog događaja. 

Nedžad Ribić rođen je u Lukavcu 1991. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.