KOLUMNE

Trofej za kraj

Ličnost dana Flavija Peneta

Autor:A. Č.

14.9.2015

Prije nego što sam počela ovaj turnir, prije mjesec dana, donijela sam veliku odluku u svom životu.

Ovo je način na koji se želim oprostiti od tenisa. Kao mala sam sanjala o osvajanju ATP turnira u Rimu, mislim da je ovo ipak malo bolje, izjavila je italijanska teniserka Flavija Peneta (Flavia Pennetta) obraćajući se publici na svečanosti dodjele trofeja ženskog turnira posljednjeg gren slema sezone, US Opena.

Peneta je u finalu za sat i 36 minuta igre pobijedila godinu mlađu sunarodnjakinju Robertu Vinči (Vinci) sa 7:6 (7:4), 6:2 te tako u svojoj 33. godini i na samom kraju karijere stigla do najvećeg uspjeha.

Ona je postala i prva Italijanka s pojedinačnim naslovom na US Openu, prethodno prvi put u životu osiguravši učešće u finalu nekog gren slema, u polufinalu savladavši Rumunku Simonu Halep.

Meč između nje i Vinči uživo je na terenu Artur Eš posmatrao i italijanski premijer Mateo Renci (Mateo Renzi), koji je zbog tog finala otkazao sve zakazane obaveze i doputovao u Njujork.

Peneta je rođena 25. februara 1982., a profesionalno se tenisom bavi od 2000. godine. Prva je italijanska teniserka koja je dospjela u top deset WTA liste.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.