KOLUMNE

Trijumf pameti

Ličnost dana Adem Dugalić

Autor:A. H.

15.9.2015

U priči o naučnim dostignućima prestižnog američkog Univerziteta Stanford, tačnije njegovog departmana za ekonomiju, koju je ovih dana objavio "New York Times", našlo se i ime njegovog doktoranda Adema Dugalića iz BiH.

Dugalić je porijeklom iz Gornjeg Vakufa, a nakon završenog Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, kao odličan učenik dobio je stipendiju prestižnog Univerziteta Braun u Americi, na kojem je u rekordnom vremenu diplomirao ekonomiju i matematiku. Zahvaljujući upravo rezultatima koje je postigao na dodiplomskom studiju, primljen je na doktorski studij na Stanford, koji, isto tako, uspješno privodi kraju. 

Uspjeh Adema, kao i stotina bh. studenata koji svoje znanje usavršavaju po svijetu, nikako ne potpada pod tezu da su uspješni jer su iz BiH, odakle, tobože, dolaze djeca "pametnija i talentiranija od ostalih". Svi oni uspijevaju, prvenstveno, zahvaljujući svojoj ozbiljnosti, predanom radu i posvećenosti nauci kojom se bave. 

Takvima je samo trebalo pružiti priliku pa da, po ko zna koji put, dokažu da su u svijetu jedina mjerila za uspjeh znanje i rezultati, a nikako etničke i teritorijalne pretpostavke, u šta nas kojekakvi domaći falsifikatori i neznalice nerijetko ubjeđuju. Bravo, Ademe!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.