KOLUMNE

Ovacije za humanitarku!

Ličnost dana Marija Maja Jurčenko

A. H.

17.9.2015

U Tuzli je jučer, u sklopu Tuzla Film Festivala, prikazan dokumentarni film „Maja“ koji govori o poznatoj tuzlanskoj humanitarki i aktivistici Mariji Maji Jurčenko.

Rijetko se i na mnogo zvučnijim festivalima dogodi da na premijeri kratkog dokumentarca kinosala bude ispunjena do posljednjeg mjesta i da pojavljivanje aktera filma bude praćeno skandiranjem i ovacijama. No, dogodilo se to jučer u Tuzli, i to s razlogom.

Film "Maja", naime, govori o ženi koju zovu hodajućom institucijom Tuzle i koja je, i pored svog fizičkog hendikepa zbog kojeg joj je u ranom djetinjstvu zaustavljen rast, sav svoj život posvetila humanitarnom radu i pomaganju ljudima u potrebi.  

Više od 50 godina Jurčenko je aktivistica Crvenog križa i u tom vremenu kucala je na mnoga tuzlanska vrata, njegovala bolesne i nepokretne, bila utjeha ostavljenima, dočekivala izbjeglice, nosila hranu gladnima, tješila majke Srebrenice i s njima bila na svakom protestu, dženazi...  

Zbog svega što je u životu radila i još radi ova fizički mala, a ljudski tako velika i snažna žena jučer je i dočekana i ispraćena ovacijama. Potpuno zasluženo!

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.