KOLUMNE

Heroj s kamerom

Ličnost dana Sulejman Mulaomerović

Al. B.

19.9.2015

"Koliko visoko je nebo" naziv je filma Sulejmana Mulaomerovića, ratnog snimatelja TVBiH, koji je prikazan i publici u Geteborgu i Štokholmu. Film su pogledali i Bosanci i Hercegovci u ovoj zemlji, a među njima nova ambasadorica BiH u Švedskoj Vesna Ćužić. Ovacije su bile jedina reakcija publike, a posebno prilikom predstavljanja autora, koji je tokom rata u BiH, na obavljanju radnih zadataka, tri puta ranjavan.

- Ja sam mogao biti bilo koji čovjek, ali nisam. Ja sam bio ratni snimatelj. Ovo je mogao biti bilo koji rat, ali nije. Ovo je bio moj rat - odlomak je iz filma "Koliko visoko je nebo", baziranog na Mulaomerovićevim snimcima.

Izlazak iz opkoljenog Sarajeva i dolazak u Goražde, drugi grad pod opsadom, te borba njegovih stanovnika za opstanak, autentična je dokumentarna priča hrabrog snimatelja koji je dobrovoljno krenuo na ovaj nevjerovatan zadatak. Zahvaljujući kameri, kao njegovom oružju, istina se i danas lakše brani, a Mulaomerović se svojom hrabrošću i doprinosom svrstao među najveće heroje koje je ova država imala.

Sulejman Mulaomerović rođen je 3. marta 1953. u Trnovu, a porodicu i svoje petero djece smatra najvećom nagradom u životu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.