KOLUMNE

Ohrabrujuće poruke

Brus G. Berton

S. D.

20.9.2015

Brus G. Berton (Bruce), prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor Brčko Distrikta, iskusni američki diplomata, odaslao je za građane naše zemlje ohrabrujuće poruke na početku svog mandata na ovoj funkciji. Poštivanje Ustava BiH, neophodnost stabilizacije političkih prilika, kao glavnog faktora za osnaživanje privrede i otvaranja novih radnih mjesta, prioriteti su na kojima se, kazao je Berton, mora ustrajavati.

Nažalost, da imamo odgovornu i sposobnu vlast, Berton ne bi morao naše političare učiti šta trebaju raditi, a pogotovo držati im lekcije iz Ustava. No, u našoj situaciji, a naročito u svjetlu negiranja bosanskog jezika i stalne priče o referendumu u RS, u ovom trenutku veoma je bitno da se iz visokih međunarodnih krugova čuju poruke poput Bertonove da se „Ustav mora poštovati, i tačka! 

Još ako iza ovakvo čvrstog stava uslijede i konkretne reakcije OHR-a, bh. građanima barem će malo biti vraćena nada da domaći političari nisu nedodirljivi. 

Berton je diplomatsku službu počeo 1987. i radio je u Karakasu, Moskvi, Rimu, Frankfurtu... Dobitnik je više nagrada Stejt departmenta, gdje je obavljao više funkcija. Prije dolaska u BiH bio je zamjenik šefa misije u Ambasadi SAD u Bugarskoj. Oženjen je i otac dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.