KOLUMNE

Otpor zlu

LIČNOST DANA Meliha Varešanović

E. T.

20.12.2015

U sutonu rata, kada su ljudi ginuli zasuti kišom granata i paljbom snajperista, Sarajka Meliha Varešanović prkosno je prošetala jednom sarajevskom ulicom, a trenutak je zabilježio fotograf Tom Stodart (Stoddart).

Meliha je radila i u ratu, ne posustajući ni pred svakodnevnom opasnosti za goli život, a sada je dočekala trenutak da ode u zasluženu penziju. Njen inat zabilježen objektivom Stodarta, dok hoda kao na pisti, bio je poruka da se zgrade mogu porušiti, ali sarajevski duh nikada!

Dok je agresor iz bogatog arsenala ubijao Sarajlije, Meliha je bez zadrške pokazala neviđeni otpor zlu, u inat dušmanima. Kako je i sama kazala na svečanosti koja je upriličena u njenu čast povodom odlaska u penziju, "fotografija joj je posebno draga jer pokazuje bh. ženu, njen inat i želju za životom".

Osim što se ratna fotografija Melihe Varešanović našla na listama brojnih svjetskih magazina, ista ovakva nalazi se i u studiju slavne Anđeline Đoli (Angelina Jolie). Oskarovka je fotografiju uokvirila dok je radila na filmu "U zemlji krvi i meda", koji govori o ratu u BiH. Manekenski, graciozni hod bio je njen način da pobijedi strah i uspjela je u tome. U njenu čast kolege su izradile i ratnu fotografiju u prirodnoj veličini.

Meliha Varešanović danas ima 59 godina, udata je i živi na Dobrinji, naselju iz kojeg je njena fotografija otišla u svijet.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.