KOLUMNE

Veliki izazov

Ličnost dana Tihomir Orešković

K. Ke.

25.12.2015

Dugi i teški pregovori HDZ-a i MOST-a, sudeći prema imenu izabranog mandatara, rezultirali su možda i najboljim mogućim rezultatom za sastav nove Vlade Hrvatske.

Dvije stranke dogovorile su se da u teška vremena po Hrvatsku, njihovu zemlju mora voditi stručan i iskusan poslovni čovjek, bez obzira na to je li stranački aktivan, pa su posao povjerili poznatom poduzetniku Tihomiru Oreškoviću.

Orešković je diplomirao hemiju na kanadskom Univerzitetu "McMaster", na kojem je završio i MBA studij usmjeren na finansije i informacijske studije. Prije preuzimanja pozicije mandatara Orešković je bio finansijski direktor kompanije "Teva", koja je vlasnik farmaceutskog giganta "Pliva".

Upravo njegove finansijske i menadžerske sposobnosti prepoznala je nova koalicija te odlučila da upravo takav čovjek mora povesti Hrvatsku naprijed. Hrvatska je time dala možda i jedinstven primjer u regionu da, umjesto stranačkih interesa, radi postizanja boljitka na važne funkcije treba imenovati eksperte i stručne ljude, a ne poslušnike.

Tihomir Orešković rođen je 1966. godine u Zagrebu.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.