KOLUMNE

Odgovor na šutnju

Ličnost dana Dubravko Lovrenović

S. D.

4.1.2016

Teško je ovih dana pratiti sve mučne detalje o zlostavljanju koje je doživljavao četrnaestogodišnji dječak Mahir Rakovac, kojeg su u smrt otjerali njegovi vršnjaci. No, to su činjenice od kojih, ma koliko se bolno bilo suočiti s njima, niko od nas ne smije i ne može pobjeći. Jasno je to i Mahirovoj majci i očuhu Dubravku Lovrenoviću.

Iako im je dijete otjerano u smrt, ovaj bračni par smogao je snage i krenuo u bitku spašavanja druge djece. I drugih roditelja. Da ih ne napadne zlo kakvo se strovalilo na njihova i Mahirova nejaka pleća. Svjestan da samo istrajnošću u insistiranju na detaljnom razjašnjenju svih okolnosti Mahirove smrti može zaustaviti monstrume, Lovrenović je, uprkos ličnom bolu, smogao snage i posljednjih dana više puta istupio u medijima.

Odaslao je javne poruke zbog kojih su svi nadležni još jučer trebali biti na nogama! Od ogromnog su značaja riječi koje je Lovrenović uputio Mahirovim vršnjacima, roditeljima, ali i zlostavljačima. Međutim, dok nadležni, očigledno, još praznuju, Lovrenović je, i pored sve patnje s kojom se suočava njegova porodica, sam krenuo u spašavanje drugih potencijalnih žrtava Mahirovih ubica.

Kao odgovor na šutnju države, Lovrenović je najavio i da će sa suprugom osnovati fondaciju koja će pružati pomoć žrtvama nasilja. U međuvremenu, javnost s pažnjom čeka kako će aparat vlasti reagirati na mučnu lavinu koju je pokrenula Mahirova porodica.  

Dubravko Lovrenović rođen je 30. avgusta 1956. godine u Jajcu. Profesor je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.