KOLUMNE

Snaga volje

A. H.

1.4.2017

Srebreničanin Nedžad Avdić proglašen je počasnim doktorom nauka Univerziteta Bedfordšir Luton u Engleskoj iz oblasti filozofije, što je prvi slučaj da jedna žrtva genocida u Srebrenici dobije ovako visoko akademsko priznanje jednog stranog univerziteta.

Nedžad je s nepunih 17 godina, u selu Petkovci kod Zvornika, kao zarobljenik izveden na strijeljanje s više od hiljadu svojih sunarodnika iz Srebrenice. Teško ranjen, pao je među leševe svojih rođaka i komšija, da bi nekoliko sati kasnije s još jednim preživjelim ispuzao u obližnju šumu, a potom se četiri dana i noći sa svojim sapatnikom probijao kroz neprijateljske linije, nakon čega je stigao na područje općine Sapna.

Šta je sve preživio dječak Nedžad Avdić, teško da može stati u jedan tekst. Snaga njegovog duha, karaktera i volje, nakon što je završio liječenje, okrenula ga je knjizi, da bi nakon nekoliko godina završio Ekonomski fakultet, naučio engleski jezik, a onda, čim se prva prilika ukazala, vratio se u svoju Srebrenicu, zaposlio, zasnovao porodicu i tu nastavio živjeti.

Nedžad Avdić pripada onoj kategoriji žrtava proteklog rata koje, zahvaljujući svom jakom karakteru, nisu dozvolile da njihova tragedija bude zalog dnevne politike. U povodu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Nedžad je bio gost Univerziteta Bedfordšir, gdje je tamošnjim studentima govorio o svom slučaju. Ono zbog čega su svi koji su ga tada slušali ostali emotivno zatečeni jesu poruke da njegova tragična iskustva ne trebaju služiti mržnji, već trebaju biti opomena da se Srebrenica više nikad i nikome ne dogodi.

  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.