KOLUMNE

Najskuplji stoper

Van Dajk: Kompletan fudbaler

N. C.

29.12.2017

Liverpul očajnički želi učestvovati u podjeli trofeja u engleskom fudbalu, a da bi to postigao, mora imati tim kojim će konkurirati bogatim rivalima iz Mančestera i Londona. Pogotovo to ne može sa šupljom odbranom, što se ove sezone pokazalo u bezbroj navrata. 

Stoga se ulaganje 84 miliona eura u svestranog stopera Virdžila van Dajka (Virgil van Dijk) čini sasvim opravdanim. Taj je transfer podigao prašinu jer se radi o najviše plaćenom odbrambenom igraču svih vremena i sedmom najvećem transferu uopće u svijetu fudbala. Koliko je skup 26-godišnji Holanđanin, govori i podatak da je Real Madrid Kristijana Ronalda (Cristiano) svojevremeno platio Mančester junajtedu tek nekoliko miliona više.

Cijene fudbalskih transfera odletjele su u nebo ulaskom kapitala iz naftom bogatih zaljevskih zemalja, a vlasnik Liverpula također je milijarder. Amerikanac Džon Vilijem Henri (John William Henry) ne želi da njegov klub zaostaje.

A ni Van Dajk nije običan stoper. Vodeći premijerligaši otimali su se za njega, a njegov novi menadžer Jirgen Klop (Jurgen Klopp) dobio je fudbalera koji će unaprijediti igru tima s Anfilda. Holanđanin se odlično snalazi i u ofanzivnim ulogama, dok je bio u holandskom Groningemu igrao je krilnog napadača. Posjeduje snagu, tehniku, brzinu, ima kvalitetnu skok-igru i kontrolu lopte i sve to ga čini kompletnim fudbalerom.

Van Dajk rođen je 8. jula 1991. godine u Bredi, za Holandiju je odigrao 17 utakmica.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.