KOLUMNE

Ličnost sedmice Adama Dieng: Lekcija koja se mora naučiti

Piše: E. AVDOVIĆ

10.2.2018

Za one koji poznaju opunomoćenika generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Adamu Dienga, nije iznenađujuće da se on našao u Potočarima kada na ovom mjestu nema političkih mikrofona.

Barikada pomirenja

Dieng je u Srebrenicu stigao van datuma vezanog uz tužne obljetnice, samo uz buket bijelih ljiljana da se i susretne samo sa žrtvama. Jer, naslušali smo se i političkih govora uz srebreničke godišnjice i prigušene jecaje žena u suzama, čiji je stoicizam nemoguće dosegnuti. 

Zato ova posjeta nije bila politika, već najveći čin poniznog ljudskog pijeteta pokazanog na najvećem bosanskom stratištu, da bi se izrazilo poštovanje prema svim stradalnicima. Iako se službeni dio, naravno, ne može izbjeći, Diengova posjeta Srebrenici ponajviše je bila lične prirode, što je i čini dodatno vjerodostojnom.

No, dobro je da je specijalni predstavnik za prevenciju genocida koji, očito, u svijetu kakav jeste ima pune ruke posla, posjetio Srebrenicu i u ime UN-a. Sva tri posljednja generalna sekretara ove svjetske organizacije, Kofi Anan (Annan), Ban Ki-mun (Ki-moon) i Antonio Guteres (Guterres), izgovorili su iste riječi - da je ova bosanska tragedija najveća tamna mrlja na kolektivnoj savjesti UN-a, koja će nas još dugo progoniti.

Nakon svega i negiranje genocida ili manipuliranje žrtvama u političke svrhe neprihvatljivo je i tome se svim sredstvima treba suprotstaviti.

- S velikom dozom stida danas ovdje odajem počast svim žrtvama genocida, koji se, nažalost, i nakon presude negira, kako u Bosni i Hercegovini tako i drugim zemljama. Negiranje genocida je izravna barikada pomirenja i svi moramo učiniti sve da to prestane – poručio je Dieng ove sedmice upravo iz Srebrenice.

Jasno je, zločinci ne mogu biti heroji, a njihova glorifikacija na Balkanu još je otvoren problem.

Jasna poruka

Podsjećanja radi, u intervjuu za “Avaz” nakon izricanja kazne Ratku Mladiću Adama Dieng je govorio kako ništa ne može izbrisati horore prošlosti. Ali, žrtve kroz ovu presudu mogu bar imati neku utjehu tražeći smiraj za sve svoje napaćene duše, koračajući ipak naprijed, a ne u prošlost. Jer, živjeti se mora!

Presuda Mladiću, rekao je tada Dieng, poslala je jasnu poruku - da nema mjesta gdje se zločinci mogu sakriti i da će ih pravda uvijek stići. A “krivična odgovornost ne odnosi se samo na prošlost već i na budućnost”, pojasnio je specijalni izaslanik UN-a za prevenciju genocida.

Šuteći pred brojem 8.372 i imenima isklesanim u kameni monument u Potočarima, Dieng je ovaj put i bez riječi ponovio tu poruku. Jer, to je lekcija koja se konačno mora naučiti.

Iz biografije 

Adama Dieng rođen je 1950. godine u Senegalu. Jedan je od najpoznatijih pravnika u Africi, ali i na međunarodnoj sceni. Bio je registrator vrhovnog suda u Senegalu, a od 1990. do 2000. godine obavljao je visoke dužnosti u Međunarodnoj komisiji pravnika, uključujući i generalnog sekretara te organizacije.

Kofi Anan ga je 2001. imenovao za registratora Haškog suda za Ruandu, a od 2012. obnaša dužnost UN povjerenika za prevenciju genocida. Dieng, posvećeni musliman, poznat je i po kritikama na račun onih koji “u ime islama” krše prava nemuslimana i žena.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.