KOLUMNE

Borba za mir

Vladika Grigorije: Potpisao Platformu za mir

S. K.

10.2.2018

Stavljajući u ime Međureligijskog vijeća u BiH potpis na Platformu za mir, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije pokazao je da možemo bolje i zaslužujemo biti dio porodice normalnih, mirnih, tolerantnih naroda. 

Platforma za mir važan je dokument za našu zemlju, a vladika potvrđuje da i sam zna kako običan potpis ne znači ništa. Važne su riječi, ali su djela još važnija. Zna on da mir ne smije biti samo riječ na usnama, da mir ne smije biti lažan, a borba za mir mora biti dio istinskog vjerovanja i dobrih namjera. Poručuje nam vladika i da će borci za mir na svom putu biti napadani i ismijavani, ali da drugog puta nema.

- Ako ne budemo radili na razumijevanju i pomirenju, života neće biti ni za one koji su otišli negdje da bi se ovdje vratili, kao ni za nas koji smo ostali ovdje, jer ničega neće biti ako budemo strepili od novih sukoba i pokolja – poručio je.

Možda danas, kad su mnoge deklaracije, dokumenti, platforme, ostali mrtvo slovo na papiru, nismo ni svjesni značaja riječi ni čina vladike Grigorija. Ali, moramo vjerovati da zajednički život u BiH vodi samo kroz dijalog i razumijevanje. Vjerske zajednice i crkve važan su putokaz na putu ka tome.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.