KOLUMNE

Veliki heroj

Mehmedovu bol teško bi podnijeli mnogi stariji i jači od njega

H. Č.

13.2.2018

Tek mu je 12 godina, a ljudi širom Bosne i Hercegovine malog Gračanliju zovu herojem. S pravom. Jer, ono što je dječak Mehmed Šabić preživio, bol koju je istrpio od 15. jula prošle godine, kada je stradao u požaru, teško bi podnijeli mnogi stariji, mnogo jači od njega.

Hrabri dječak tokom višemjesečnog liječenja u Zagrebu borio se sa svim i svačim. Više od polovine tijela bilo mu je u živim ranama, bubrezi su bili prestali funkcionirati, zapadao je u komu, bio je priključen na aparate… Stoički je Mehmed podnosio najteže bolove, deset najtežih operacija, 60 narkoza… I izdržao, uprkos početnim prognozama da ima jedan posto šanse da preživi.

Kada bi mu se stanje popravilo, znao je zapjevati u bolnici, radosno se fotografirati sa mnogima koji su ga posjetili, od nogometaša Dinama pa nadalje. Prije nekoliko dana, dječaku je uslišena molba da, nakon sedam mjeseci, osjeti toplinu svog doma, u kojem već kuje velike planove za budućnost. O još tri lakše operacije koje su pred njim govori s velikom lakoćom, a sudeći prema dosadašnjem držanju, nema sumnje da će uz Božiju pomoć, pomoć ljekara, porodice i svih drugih koji drže fige dječaku i njegovoj porodici, Mehmed u tome i uspjeti i vratiti se u bezbrižno djetinjstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.