KOLUMNE

Kralj ponovo na tronu

Federer: Najveći svih vremena

Piše: Z. Š.

18.2.2018

Da je Rodžer Federer (Roger) najveći teniser svih vremena znaju i dječica u vrtiću, no fenomenalni Švicarac ne prestaje obarati rekorde na svim mogućim poljima.

Plasmanom u polufinale ATP 500 turnira u Roterdamu (Holandija) Federer je postao najstariji teniser svih vremena koji se našao na prvoj poziciji svjetske rang-liste. Rodžeru je 36 godina, a prethodni rekord držao je Andre Agasi (Agassi), koji je 2003. godine sa 33 godine zasjeo na čelo ATP liste.

Šta reći za tenisera kojeg su prije nekoliko godina svi slali u penziju, a on je osvojio tri od posljednjih pet odigranih gren slem turnira. Dok njegovi mlađi konkurenti Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Marej (Andy Murray) muku muče s povredama, ne mogu da izdrže žestoki tempo vrhunskog tenisa, Rodžer izgleda kao mladić, kreće se tako lagano i elegantno i, što je možda najnevjerovatnije, igra svoj najbolji tenis u karijeri.

Federer je rođen 8. avgusta 1981. godine u Bazelu, osvojio je 20 gren slem turnira, svaki je osvajao najmanje jednom. U prebogatoj karijeri Švicarcu nedostaje samo jedno, titula osvajača zlatne medalje na Olimpijskim igrama. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.