LIČNOST DANA

Zaštitnik prava glumaca

Bašić: Predsjednik Skupštine Udruženja glumaca

F. M.

26.3.2018

Glumac Senad Bašić (56) jedan je od najglasnijih kada je u pitanju zaštita prava glumaca. Osim što je posljednjih godina dosta angažiran, kako u pozorištu tako i na televiziji i filmu, Bašić se nalazi i na čelu Udruženja glumaca naše zemlje.  

S nekolicinom svojih kolega još 2002. godine formirao je Udruženje. No, na polju zaštite ostvarivanja prava koja im pripadaju, malo toga se uradilo. Danas, 16 godina poslije, uz podršku kolega Mirvada Kurića, Minke Muftić, Jasne Ornele Bery, Medihe Musliović... pokušava vratiti dignitet svojoj profesiji, ali i bh. glumištu kako to ono i zaslužuje.

Kao predsjednik Skupštine Udruženja, kako i sam kaže, u danima koji dolaze radit će na revitalizaciji Udruženja, učlanjenju mladih glumaca i kolega iz cijele BiH, a sve radi samo jednog cilja – ne dopustiti da glumac izgubi prava koja mu zakonima pripadaju.

Bašić je svjestan činjenice da sada veliki broj njegovih kolega ispašta zato što voljom ovakve vlasti, milionske naknade ostvarene od autorskih prava u džep već godinama trpa neko drugi.

Senad Bašić rođen je u Trebinju 1962. godine. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 1987., gdje je danas profesor glume. Dobitnik je brojnih festivalskih nagrada, a publika ga uglavnom pamti po ulozi Faruka u seriji „Lud, zbunjen, normalan“ te kao Majka Kjajevića iz kultne „Audicije“. Ostvario je i značajne uloge u filmovima „Kod amidže Idriza“, „Teško je biti fin“, „Nafaka“...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.