LIČNOST DANA

Čuvar pravopisa

Halilović: Veliki poduhvat nakon 22 godine

S. K.

19.4.2018

Redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Senahid Halilović odlučio je nakon 22 godine javnosti predstaviti drugo, znatno izmijenjeno izdanje Pravopisa bosanskoga jezika. 

U veliki, teški, nezahvalni posao Halilović se prvi put upustio odmah nakon rata 1996. godine. I tada je to bio posao vrijedan divljenja.

Novo, dopunjeno izdanje sadrži i obiman Rječnik skraćenica i Rječnik vlastitih imena. On je rezultat dvodecenijskog rada tokom kojeg je Halilović, kako ističe, pratio svaku pisanu riječ, prikupljao informacije, slagao ih u foldere, skupljao podatke šta je zaživjelo u praksi, a šta nije.

Izmijenjenim izdanjem objašnjava kako savremeni trendovi utječu na razvoj jezika, rodno senzitivni segment, te u konačnici kako pravopis približiti novim generacijama upotrebom suvremenih tehnologija.

Upravo za generaciju 21. stoljeća, ali i sve kojima je ekran bliži od papira, na raspolaganju će biti i aplikacija putem koje će svi moći besplatno koristiti Pravopis.

Tako će obimna knjiga od 800 stranica biti dostupna svima. Pa ćemo se lakše snalaziti kroz šumu pravila, lakše (u)poznavati vlastiti jezik, teže dopuštati da pravimo greške gdje ih ne bi trebalo biti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.