LIČNOST DANA

Čuvar tradicije

Ef. Dedović: Unapređenje važne manifestacije

M. Sm.

13.5.2018

Tradicionalni mevlud i zikr u nadaleko čuvenoj tekiji na vrelu Bune u Blagaju kod Mostara, jedno od najmasovnijih dovišta u BiH, ali i šire, i jučer je privukli impozantan broj vjernika, njih skoro 30.000. Na činjenicu da ova svečanost svojom masovnošću i iskazanom ljubavlju objedinjuje Bošnjake iz cijele BiH i regije posebno je ponosan mostarski muftija Salem ef. Dedović. 

Vjernici koji pohode Blagaj s posebnom pažnjom prate njegove poruke dobrodošlice i ohrabrenja kojima poziva na zajedništvo, uz obavezno podsjećanje na to da je ova manifestacija utemeljena na lijepoj tradiciji okupljanja muslimana na dovištima.

I ovogodišnji, 43. izdanje „Dana mevluda i zikra“, koje je započelo 18. aprila i bit će okončano sutra, ponudilo je brojne sadržaje iz sfere kulture, nauke i duhovnosti. Zasluge za novo unapređenje ove važne manifestacije najviše pripadaju ef. Dedoviću.

Rođen je 1976. godine u Nevesinju, a nakon Gazi Husrev-begove medrese diplomirao je na Al-Azharu u Kairu. Magistrirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Za muftiju mostarskog imenovan je prije četiri godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.