LIČNOST DANA

Poziv za buđenje

Dr. Nakaš: Ne dozvoljava da zaborav prekrije prošlost

S. K.

19.6.2018

Dvije hiljade antifašista iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije… stiglo je u nedjelju na Tjentište da oda počast borcima koji su prije 75 godina izvojevali slavnu Bitku na Sutjesci. 

Upravo je veliki jubilej bio poziv za ujedinjenje u čuvanju tekovina Narodnooslobodilačkog rata, a na čelu kolone koja ne da zaboravu da prekrije vrijednosti je dr. Bakir Nakaš.

Nakon mirovine u Općoj bolnici, doktorski mantil zamijenio je jednako časnim ogrtačem antifašiste. Na čelu je SUBNOR-a Bosne i Hercegovine i već nekoliko godina snažnim angažmanom budi najbolje u ljudima.

Svjestan je opasnosti koja nam prijeti pa otvoreno, bez politikanstva, upozorava na ponovno buđenje fašizma i revizionističke politike u državama na Balkanu.

Zna dr. Nakaš kako su poražene snage Drugog svjetskog rata izazov za današnju antifašističku koaliciju. Zato i tako snažan angažman da se na svaku godišnjicu Bitke na Neretvi, zasjedanja AVNOJ-a ili ZAVNOBiH-a čuje glas onih koji su se, pod pritiskom snažnih i brutalnih sila, nakratko ušutjeli.

Poziv dr. Nakaša da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, antifašističke borbe, civilizacijski je dug generacijama kojih više nema, ali još više onima koje dolaze.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.