LIČNOST DANA Dr. Bakir Nakaš

Poziv za buđenje

S. K.
19.06.2018 06:21

Foto: Dr. Nakaš: Ne dozvoljava da zaborav prekrije prošlost

Dvije hiljade antifašista iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije… stiglo je u nedjelju na Tjentište da oda počast borcima koji su prije 75 godina izvojevali slavnu Bitku na Sutjesci. 

Upravo je veliki jubilej bio poziv za ujedinjenje u čuvanju tekovina Narodnooslobodilačkog rata, a na čelu kolone koja ne da zaboravu da prekrije vrijednosti je dr. Bakir Nakaš.

Nakon mirovine u Općoj bolnici, doktorski mantil zamijenio je jednako časnim ogrtačem antifašiste. Na čelu je SUBNOR-a Bosne i Hercegovine i već nekoliko godina snažnim angažmanom budi najbolje u ljudima.

Svjestan je opasnosti koja nam prijeti pa otvoreno, bez politikanstva, upozorava na ponovno buđenje fašizma i revizionističke politike u državama na Balkanu.

Zna dr. Nakaš kako su poražene snage Drugog svjetskog rata izazov za današnju antifašističku koaliciju. Zato i tako snažan angažman da se na svaku godišnjicu Bitke na Neretvi, zasjedanja AVNOJ-a ili ZAVNOBiH-a čuje glas onih koji su se, pod pritiskom snažnih i brutalnih sila, nakratko ušutjeli.

Poziv dr. Nakaša da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, antifašističke borbe, civilizacijski je dug generacijama kojih više nema, ali još više onima koje dolaze.

NA VRH