LIČNOST DANA

Dostojan teške obaveze

S. K.

12.7.2018

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici, dokazao je da je dostojan teške obaveze koja mu je pripala.

“Marš mira”, kojima su Bošnjaci Srebrenice krenuli i u smrt i u život, posvjedočit će sudionici, prošao je bez ijednog problema. S dostojanstvom su jučer u Potočarima položeni tabuti 35 nevino ubijenih, a potom i ukopani.

Alivuković je vodio povelik tim, koji se trudio da i jučerašnji dan u Srebrenici bude dan suza, ali i istine i pravde i u govoru koji je održao na komemoraciji, pričao je u ime svih.

Rekao je istinu, da ideologija iz koje je izrastao planetarni zločin, nije poražena. Srebreničani koji su se vratili, upozorio je, sa pravom su zabrinuti. Bole ih rane iz prošlosti, a budućnost ih plaši. Glasno je pitao je li zlo zaista pobijedilo.

Alivuković i Srebreničani stpljivi su i čekaju ko će odgovoriti i zašto je Srebrenica u rukama negatora genocida, onih koji veličaju ratne zločine, onih koji povratnicima žele uskratiti život dostojan čovjeka.

Ta pitanja traže odgovore – u Sarajevu, Banjoj Luci, Srebrenici, Beogradu, Londonu, Vašingtonu, Moskvi… Srebrenica čeka… 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.