LIČNOST DANA

Umjetnik u borbi protiv fašizma

A. H.

23.7.2018

Poznati bh. porozorišni reditelj, umjetnik s biografijom koja se poštuje, među prvim je javnim ličnostima koje su otvoreno i direktno ustale protiv ispisivanja antisemitskih grafita u Tuzli i Sarajevu.  

Bez kalkulacije, takve grafite, ispisane na vratima zgrada u kojima stanuju članovi Jevrejske zajednice, Gojer je nazvao pravim imenom –“pokušajem refašizacije bh. prostora”.

Glas svakog javnog radnika, posebno umjetnika, uvijek je bio jači od glasa čovjeka koji to nije i stoga Gojerovo upozorenje na pokušaj ponovnog sijanja fašističkog otrova po BiH ima veću težinu i snagu.

Antisemitske grafite i u Tuzli i u Sarajevu sigurno nisu ispisivali naši očevi, stričevi, djedovi koji su u miru i slozi stoljećima živjeli s bosanskim Jevrejima. Ispisali su ih nasljednici istih onih koji su i devedesetih godina našom državom sijali fašističke otrove i od kojih se do danas ne možemo oporaviti.

Zato je bitno ustati protiv svakog i svačijeg djela koje miriše na fašizam, bilo da je riječ o ispisivanju grafita kakve smo vidjeli u Tuzli i Sarajevu ili o porukama kakve nam ovih dana stižu od predsjednika manjeg bh. entiteta, u kojim poziv na molitvu muslimana naziva “arlaukanjem”. I jedno i drugo miriše na fašizam i jednako je opasno...


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.