LIČNOST DANA

Kralj monodrame

Sokolović: Za svoj rad dobio više od 60 nagrada

L. K. P.

27.7.2018

Organizacioni odbor 17. festivala bh. drame i autorskog teatra „Zenica 2018“ dodijelilo je istaknutom bh. glumcu i reditelju Zijahu Sokoloviću nagradu „Adem Ćejvan“ za životno djelo. Ovaj istaknuti umjetnik smatra se jednim od najznačajnijih i najpopularnijih domaćih teatarskih glumaca.  

Predstavu „Glumac je... glumac je... glumac“, za 40 godina njenog postojanja, Sokolović je igrao više od 1.600 puta, a predstavu „Cabares cabarei“ za 26 godina je igrao više od 1.350 puta.

Ni u kojem slučaju ne treba zaboraviti njegova glumačka ostvarenja u Kamernom teatru 55, koji je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća bio njegovo matično pozorište. Za svoj rad Sokolović je dobio više od 60 nagrada, a glumio je i u 33 filma i 24 serije.

Zijah Sokolović rođen je 22. decembra 1950. u Sarajevu. Posljednjih godina živi, glumi i režira u Austriji i Sloveniji. Direktor je dječijeg pozorišta Theaterland u Salcburgu, profesor na katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Lincu, umjetnički direktor pozorišnog festivala Dežela gledališča u Ljubljani i umjetnički vođa projekta Dramatično društvo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.