LIČNOST DANA

Simbol hrabrosti i ponosa

M. Aš.

5.8.2018

Našla sam se na Sudu BiH 2009. godine licem u lice s ubicom moga supruga. Taj objekt je na kraju osuđen na 22 godine zatvora. Eto, pravda i ljubav su pobijedili, kazala je, između ostalog, u ekskluzivnoj i nadasve potresnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“ Vukosava Klanco, Srpkinja iz Vlasenice kojoj su sugrađani, Srbi, 1992. godine na zvjerski način ubili muža Muju.

Ova hrabra žena, 26 godina kasnije, smogla je snage da u bolnoj ispovijesti za naš list, koja je izazvala brojne reakcije, ispriča i kako je odbila ultimatum vlasti u Vlasenici da prekrsti djecu kako bi preživjeli i zaborave svoje porijeklo.

Svaka njena riječ dušu para, a izgovorene riječi nose posebnu težinu. Vukosava Klanco danas je 54-godišnja uspješna žena, majka dvojice sinova, Vildana i Vedrana, s adresom prebivališta u Švedskoj, ali srce i duša ostali su i dalje vezani uz Vlasenicu, rahmetli supruga Muju, njihov mali dom, dječiju graju, njihovu autoškolu, kupljenog crvenog Jugu.

Iako je na najtragičniji način osjetila svu surovost rata u BiH, Vukosava zrači posebnom energijom i dobrotom, s ponosnom i osmijehom na licu, puna života i elana, korača u nove životne pobjede, s nadom da se zlo koje se nadvilo nad njenom sudbinom nikome i nikada ne ponovi.

- Sve su mi uzeli i uništili, ali im nisam dozvolila da mi uzmu dušu, da mi uzmu svetu ljubav i sjećanje na moga rahmetli supruga Muju Klancu - riječi su Vukosave Klanco.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.