LIČNOST DANA

Trener za uspjehe

Mladi „Zmajevi“ jučer su deklasirali Švicarsku sa 3:0 i učvrstili se na vodećoj poziciji kvalifikacijske grupe

N.C.

8.9.2018

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na pragu je plasmana na Evropsko prvenstvo dogodine u Italiji. 

Predvođeni selektorom Vinkom Marinovićem, i mladi „Zmajevi“ jučer su u Zenici deklasirali Švicarsku sa 3:0 i s nova tri boda učvrstili se na vodećoj poziciji kvalifikacijske grupe 8 sa 18 bodova. Ako ne bude previše nesretnih okolnosti do kraja ciklusa, naše momke, Ermedina Demirovića, Amera Gojaka, Luku Menala i ostale, gledat ćemo iduće godine na takmičenju najboljih mladih selekcija Evrope.

Velike zasluge za ovakve rezultate našeg U-21 tima ima Marinović, stručnjak koji je svoju karijeru izgradio u BiH. Nakon što je u prvom trenerskom poslu uveo Kozaru iz Gradiške u Premijer ligu BiH, Marinović je preko Kolubare i banjalučkog Borca napredovao do Zrinjskog, s kojim je 2016. godine osvojio titulu prvaka BiH.

Tada je čelnicima Nogometnog saveza BiH postalo jasno da je Marinović jedan od najboljih trenera u našoj zemlji, te je prošle godine postavljen za selektora mlade reprezentacije. To je, prema nekim mišljenjima, vjerovatno najbolja odluka našeg saveza posljednjih godina, što potvrđuje i skor u ovim kvalifikacijama, šest pobjeda i dva poraza u osam utakmica.

Vinko Marinović rođen je 3. marta 1971. godine u Beču, a u igračkoj karijeri nastupao je za Kozaru, Borac, Crvenu zvezdu, belgijski Beršot i Laktaše.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.