LIČNOST DANA

Niko kao Dijamant

U 96 nastupa postigao 53 pogotka za naš državni tim, po čemu je rekorder

Džeko: Pravi lider našeg tima. D. Jurišić

N. C.

13.9.2018

Ako je do sada i bilo nekih dilema o tome ko je naš najbolji fudbaler, one su nestale. Novim fantastičnim nastupom i pogotkom koji je našoj nogometnoj reprezentaciji donio pobjedu nad Austrijom u drugom kolu Lige nacija, Edin Džeko postao je najbolji strijelac i igrač s najviše nastupa za Bosnu i Hercegovinu. 

Imala je BiH i ranije fudbalskih majstora, reprezentativaca, legendi i imat će ih uvijek, ali niko do sada Bosni i Hercegovini na zelenom terenu nije dao kao Džeko.

To potvrđuju brojke, koje kažu da je Dijamant u 96 nastupa postigao 53 pogotka za naš državni tim, po čemu je jedinstven rekorder. Džeko je na terenu pravi lider našeg tima, igrač na kojeg se saigrači mogu osloniti, a navijači vjeruju da može riješiti svaku utakmicu, kao ovu posljednju na Bilinom polju.

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu, a karijeru je počeo u Željezničaru. Nakon što ga je bivši trener Jirži Plišek preporučio Teplicama, u Želji su bili sretni što su dobili 25.000 eura obeštećenja za tada 20-godišnjeg napadača. Uvidjevši u Džeki potencijal, Česi su mu ponudili državljanstvo i mogućnost da zaigra za njihovu reprezentaciju, što je Dijamant odbio uz riječi da može igrati samo za Bosnu i Hercegovinu.

Bosni i Hercegovini, sretnoj što ima takvog fudbalera, poklonio je svoj rekordni pogodak, postignut protiv neugodnih Austrijanaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.