LIČNOST DANA

Slavljenica života

Utrka i šetnja “Race for Cure” postigle nezapamćen uspjeh

Hasić: Uspjelo joj ono što rijetkima uspijeva

S. K.

2.10.2018

Nela Hasić, direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena i utrke “Race for Cure”, uspjela je ono što malo kome uspijeva u ovoj zemlji – izvesti na ulice više od 8.000 ljudi s čijih lica sijaju ponos, nada, osmijeh, humanost. 

Iz pedesetak gradova stigle su u Sarajevo (uglavnom) žene da u šetnji i trčanjem pokažu solidarnost s oboljelima od raka te da ukažu na važnost prevencije. To je kruna Nelinog dugotrajnog, mukotrpnog, dugogodišnjeg rada, u kojem slavi život, ali ukazuje i na sve manje zanimanje države za zdravlje svojih građana.

Fakti su neumoljivi i sramotni, ali u našoj zemlji ne postoji tačna statistika o broju oboljelih žena od karcinoma dojke. Jedino je poznato da zbog ove bolesti veliki broj žena gubi bitku za život.

I svaki Nelin dan je borba - sa sistemom koji nemamo, sa sredstvima koja uvijek nedostaju, sa suzama i smijehom njenih prijateljica koje su oboljele i ozdravile.

Zato je nedjelja za sve nas bila važan dan. Toliko solidarnosti, ljubavi i humanosti odavno nije viđeno na jednom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.