LIČNOST DANA

Bosanska zvijer osvaja NBA ligu

Naš najbolji košarkaš igra sezonu karijere

Nurkić: Prosječno ubacuje 17 poena po meču. Arhiv

E. J.

27.10.2018

Godinama smo čekali da dobijemo košarkaša za kojeg ćemo s pravom moći reći da je istinska zvijezda najjače svjetske lige. I dočekali smo. Ono što iz dana u dan Jusuf Nurkić pokazuje u NBA ligi, zaista nas sve može činiti ponosnim.

Bosanska zvijer, kako mu je nadimak u Sjedinjenim Američkim Državama, u svojoj petoj NBA sezoni svojim je neupitnim igračkim kvalitetima dodao i jednako bitno iskustvo, mirnoću u igri, što se odmah vidi i na onome što Amerikanci najviše i cijene i gledaju, a to je statistički učinak.

A baš prema tim pokazateljima, mada su odigrana tek četiri meča u novom šampionatu, centar iz Živinica igra sezonu karijere, s prosjekom od 17 poena i 11,3 skoka. Novi "dabl-dabl" učinak, od 18 poena i deset skokova, Nurkić je ostvario protiv Orlando medžika (128:114), za treći trijumf Portland trejl blejzersa.

Najskuplji bh. sportista (od novog ugovora s ekipom Blejzersa zaradit će 48 miliona dolara za četiri sezone) rođen je 23. avgusta 1994. godine. Trenirao je košarku u slovenskom Laškom prije prelaska u zagrebačku Cedevitu.

U NBA je zakoračio 2014. kao član Denver nagetsa, odakle je u februaru prošle godine stigao u Portland. Nosio je dres juniorske, mlade i seniorske reprezentacije BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.