LIČNOST DANA

Pola stoljeća na pozorišnoj sceni

Duhovito, filozofski i kabaretski svoje gledaoce uči da su i oni glumci u svom teatru

Sokolović: Brojne zapažene uloge

Piše: Fu. M.

3.11.2018

Glumac, autor i reditelj Zijah Sokolović obilježava 50 godina uspješne karijere. Ovog majstora monodrame, kako ga mnogi s pravom nazivaju, mlađa publika pamti iz popularne dječije emisije „Otvori prozor“, a stariji po predstavi „Glumac je... glumac je... glumac“. Za 40 godina pred publikom ju je izveo više od 1.600 puta. I uvijek oduševljavao gledaoce. 

Može se Zike pohvaliti i pozorišnim komadom „Cabares cabarei“, koji je za 26 godina odigrao više od 1.350 puta. Nezaboravna su i njegova igranja u sarajevskom Kamernom teatru 55 sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Poznat je po tome što duhovito, filozofski i kabaretski svoje gledaoce uči da su i oni glumci u svom teatru, a kada izađu iz pozorišta, postaju umjetnici u svojim životima. Upamćena je i njegova krilatica „Ko ne ide u teatar, nije svoj“.

Zijah Sokolović rođen je 22. decembra 1950. u Sarajevu. Posljednjih godina živi i radi na relaciji Sarajevo - Austrija - Slovenija. Direktor je dječijeg pozorišta Theaterland u Salcburgu, profesor na Katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Lincu.

Tokom pola stoljeća dobio je oko 80 nagrada za svoj umjetnički rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.