LIČNOST DANA Robert Prosinečki

Žuti za respekt

Pod vodstvom hrvatskog stručnjaka naši „Zmajevi“ igraju odlično

N. C.
22.11.2018 06:51

Sve do utakmice u Las Palmasu fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pod vodstvom selektora Roberta Prosinečkog imala je samo jedan poraz, onaj u njegovoj debitantskoj utakmici na klupi BiH, protiv Meksika.  

Hrvatski stručnjak početkom ove godine imenovan je za selektora ekipe koja se našla u krizi poslije neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i smjene Mehmeda Baždarevića.

Iako znajući kvalitete nekad fantastičnog veznog igrača, koji je prije „Zmajeva“ vodio reprezentaciju Azerbejdžana te Crvenu zvezdu i Kajzerispor, mnogi u BiH dočekali su ga s nepovjerenjem. Ali, Prosinečki je 2018. godinu iskoristio na najbolji mogući način, zabilježivši devet utakmica u nizu bez poraza sve do meča sa Španijom.

Pet pobjeda, četiri remija i ova dva poraza učinak je Prosinečkog za respekt. No, mnogo je važnije to što pod vodstvom Velikog Žutog naši „Zmajevi“ igraju odlično, a potvrda toga je plasman u A-diviziju Lige nacija.

Uprkos nesporazumima s nekim zvijezdama našeg fudbala, kao što su Asmir Begović i Sead Kolašinac, čini se da Prosinečki čvrsto drži kormilo reprezentacije koju bi mogao odvesti na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

NA VRH