LIČNOST DANA

Džentlmenski razlaz

Proces vodio bez veće nervoze, nenametljivo, strpljivo i elegantno i uvijek je bio u centru zbivanja

Tusk: Najuspješniji poljski političar. Arhiv

S. N.

25.11.2018

Evropsko vijeće, tijelo koje okuplja 28 predsjednika i premijera i vrhovni organ Evropske unije, danas bi trebalo ratificirati sporazum o izlasku Velike Britanije iz ovog bloka.

Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća, preporučio je da se dogovoreno prihvati nakon što su London i Pariz postigli dogovor o Gibraltaru.

Evropska unija jeste slabija za jednu jaku članicu, gubitke će tek osjetiti Velika Britanija, ali je cijeli posao ipak urađen džentlmenski. Da, bilo je na momente i nervoznih reakcija s obje strane Lamanša, ali to nikad nije bilo ispod nivoa kakav zagovaraju evropski zvaničnici.

Prekaljeni poljski političar proces je vodio bez veće nervoze, nenametljivo, strpljivo i elegantno i uvijek je bio u centru zbivanja.

Nije ga u tome ometala ni histerija napisa tabloida u domovini, koji su njegovu najavu da će se vratiti na političku scenu kad mu 2021. godine istekne mandat, dočekali na nož.

Tusk je rođen 22. aprila 1957. godine. Političar je s najuspješnijom i najdužom političkom karijerom u postkomunističkoj Poljskoj. Oženjen je i otac dvoje djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.