LIČNOST DANA

Ljubiteljica “Pokemona” na krovu svijeta

Još jednom ispisala historiju japanskog ženskog tenisa

Osaka: Osvojila i Melburn

N. D.

27.1.2019

Dva i po sata trajala je bitka za Melburn. Na kraju je Japanka Naomi Osaka sa 2:1 u setovima savlada Petru Kvitovu i stigla do titule pobjednice Australian Opena. Odigrano je sjajno finale, nakon kojeg je 21-godišnja Japanka postala i lider na svjetskoj WTA listi. Osaka je ovom pobjedom stigla do druge gren slem titule s obzirom na to da je prije nekoliko mjeseci slavila na US Openu.   

Tada je ispisala sportsku historiji Japana kao prva žena koja je osvojila jedan od četiri najveća turnira na svijetu, a sada na kontu ima titule sa dva od četiri najviše cijenjenih turnira.

Inače, tek je nekoliko godina živjela u Japanu, a onda se njena porodica preselila u Ameriku. Japanski jezik razumije, ali ga ne govori, ali je i pored toga postala istinska japanska heroina. Velika je ljubiteljica “Pokemona” i često se njihovim citatima služi u obraćanju medijima.

Naomi Osaka rođena je 16. oktobra 1997. godine u Osaki. Zanimljivo je je da ima samo jednu WTA titulu, a da to nije gren slem trofej. Ukupno je osvojila tri turnira u seniorskoj konkurenciji. U karijeri je od turnirskih nagrada zaradila više od 7,5 miliona dolara.

Ž8 = N. D.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.