LIČNOST DANA

Bosanska scenaristica na Berlinaleu

Predstavila se filmovima "Bog postoji, zove se Petrunija" i „Šavovi“

Tataragić: Konkurent za prestižnu nagradu. Arhiv

Piše: A. Ho.

15.2.2019

Film "Bog postoji, zove se Petrunija" bh. scenaristice Elme Tataragić u utrci je za glavnu nagradu Zlatni medvjed na 69. izdanju Filmskog festivala u Berlinu, dok je Tataragić kandidatkinja za Srebrenog medvjeda za najbolji scenarij.   

No, to nije sve. Njen film „Šavovi“ također je premijerno prikazan u okviru prestižnog Berlinalea.

"Bog postoji, zove se Petrunija" nastao je u koprodukciji Makedonije, Belgije, Francuske, Hrvatske i Slovenije, a u potpunosti je sniman na lokacijama u Makedoniji prošle godine.

Oba filma, kako nam je kazala Tataragić, dobila su itekako dobre kritike publike. Uspjeh Elme Tataragić također je uspjeh i bh. kinematografije te u svakom slučaju vjetar u leđa za daljnji rast.

Elma Tataragić rođena je 1976. u Sarajevu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001., magistrirala 2010. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorsku disertaciju "Žanrovske i stilske karakteristike adaptacije književnog predloška za igrani film" odbranila na istom fakultetu 2014. godine. Na Sarajevo Film Festivalu angažirana je od samog početka, gdje sada radi kao selektorica glavnih takmičarskih programa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.