LIČNOST DANA

Magija velikog majstora

Predstava „Kavkaski krug kredom“ preksinoć premijerno izvedena u NPS-u

Mađeli: Prva režija u Sarajevu

Piše: E. B.

16.2.2019

Ovacije i višeminutni aplauz odzvanjali su preksinoć Narodnim pozorištem u Sarajevu, u kojem je premijerno izvedena predstava „Kavkaski krug kredom“ u režiji Paola Mađelija (Magelli).

Prema mnogima, ovo je jedna od najboljih predstava izvedenih posljednjih nekoliko godina u bh. prijestonici. Mađeli je vječno djelo Bertolta Brehta (Brecht) postavio na scenu u svom stilu i sa sjajnom glumačkom ekipom.

Pripreme su trajale više od dva i po mjeseca, a na premijeri se moglo primijetiti da magija koju su akteri zajedno s rediteljem priredili nije bila uzalud. Okrutna bajka, kako su pojedini kritičari nazvali ovaj komad, imala je svoj sretan kraj, a osim sjajnog Mađelija, brojne pohvale dobio je i ansambl Narodnog pozorišta.

Režija velikog Paola publiku je ostavila bez daha, a „Kavkaski krug kredom“ još je jedan dokaz da s pravom spada u sami vrh evropskih teatarskih redatelja.

Paolo Mađeli rođen je 3. marta 1947. u Pratu, Italija. Poznat je po nizu zapaženih predstava, uključujući mnoge koje je postavio na području bivše Jugoslavije, a do sada je režirao u više od 20 zemalja svijeta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.