LIČNOST DANA Dušan Bajević

Vrhunski čovjek i sportista

Komisija za dodjelu Državne nagrade za sport prepoznala značaj svih rezultata koje je čuveni Princ s Neretve postigao u svojoj impresivnoj karijeri

G. Š.
22.02.2019 06:38

Bajević: Najtrofejniji bh. trener osvojio 15 pehara

Legendarni Mostarac Dušan Bajević (70) dobitnik je Državne nagrade za sport za 2018. godinu. 

Ministarstvo civilnih poslova BiH svake godine dodjeljuje ovo prestižno priznanje pojedincu koji je svojim rezultatima i doprinosom ostavio dubok trag i na najbolji mogući način predstavljao BiH u svijetu. Ove godine nagrada je pripala legendi Veleža, grčkog AEK-a, ali i bh. fudbala.  

Komisija za dodjelu Državne nagrade za sport prepoznala je značaj svih rezultata koje je čuveni Princ s Neretve postigao u svojoj bogatoj i impresivnoj karijeri tokom koje je osvojio 15 trofeja, te mu potpuno opravdano dodijelila ovo najviše priznanje.

Kako je istakao ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, koji je uručio prestižno priznanje najtrofejnijem bh. treneru, prije svega riječ je o vrhunskom čovjeku, pa tek onda vrhunskom sportisti i sportskom stručnjaku.

Materijalni dio Državne nagrade, u iznosu od 10.000 KM, Bajević će u jednakim dijelovima donirati Veležu i djeci bez roditeljskog staranja. 

Dušan Bajević rođen je 10. decembra 1948. godine u Mostaru. Tokom igračke karijere odigrao je 478 prvenstvenih utakmica za Velež i AEK te postigao 292 gola. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije zabilježio je 37 nastupa i bio strijelac 29 golova. Trenirao je Velež, AEK, Olimpijakos, PAOK, Crvenu zvezdu, Aris, Omoniju i Atromitos. Jedini je bivši član AEK-a koji je osvajao titule kao igrač, trener i rukovodilac... 

NA VRH