LIČNOST DANA

Vrhunski čovjek i sportista

Komisija za dodjelu Državne nagrade za sport prepoznala značaj svih rezultata koje je čuveni Princ s Neretve postigao u svojoj impresivnoj karijeri

Bajević: Najtrofejniji bh. trener osvojio 15 pehara

Piše: G. Š.

22.2.2019

Legendarni Mostarac Dušan Bajević (70) dobitnik je Državne nagrade za sport za 2018. godinu. 

Ministarstvo civilnih poslova BiH svake godine dodjeljuje ovo prestižno priznanje pojedincu koji je svojim rezultatima i doprinosom ostavio dubok trag i na najbolji mogući način predstavljao BiH u svijetu. Ove godine nagrada je pripala legendi Veleža, grčkog AEK-a, ali i bh. fudbala.  

Komisija za dodjelu Državne nagrade za sport prepoznala je značaj svih rezultata koje je čuveni Princ s Neretve postigao u svojoj bogatoj i impresivnoj karijeri tokom koje je osvojio 15 trofeja, te mu potpuno opravdano dodijelila ovo najviše priznanje.

Kako je istakao ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, koji je uručio prestižno priznanje najtrofejnijem bh. treneru, prije svega riječ je o vrhunskom čovjeku, pa tek onda vrhunskom sportisti i sportskom stručnjaku.

Materijalni dio Državne nagrade, u iznosu od 10.000 KM, Bajević će u jednakim dijelovima donirati Veležu i djeci bez roditeljskog staranja. 

Dušan Bajević rođen je 10. decembra 1948. godine u Mostaru. Tokom igračke karijere odigrao je 478 prvenstvenih utakmica za Velež i AEK te postigao 292 gola. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije zabilježio je 37 nastupa i bio strijelac 29 golova. Trenirao je Velež, AEK, Olimpijakos, PAOK, Crvenu zvezdu, Aris, Omoniju i Atromitos. Jedini je bivši član AEK-a koji je osvajao titule kao igrač, trener i rukovodilac... 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.