LIČNOST DANA

Iskreni predstavnik svoje vjere

 Još od 2005. godine dolazi u Potočare i klanja se nevinim žrtvama genocida u Srebrenici 

Mitropolit Mihailo: Čin poštovanja. M. Kadrić

Piše: M.K.

4.3.2019

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo u subotu uvečer pojavio se u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu kako bi prisustvovao promociji filma „Nana Fata - bosanska heroina“, koji govori o dvadesetogodišnjoj borbi Fate Orlović iz Konjević-Polja kod Bratunca da iz svoga dvorišta izmjesti nelegalno sagrađenu pravoslavnu crkvu.

Prisustvo mitropolita Mihaila na promociji na Kovačima dokaz je da iskreni vjernici i njihovi predstavnici ni u kojem slučaju ne podržavaju akte nasilja kakav je svojevremeno bila gradnja crkve u Fatinoj avliji.

Ovo nije prvi put da mitropolit Mihailo ličnim primjerom ukazuje da ljudi od vjere trebaju graditi mir, međusobno se poštovati i uvažavati, osuđivati nečasna djela ljudi, posebno ona počinjena u ime Boga i vjere kojoj pripadaju. Njegov dolazak na promociju filma o Fati Orlović, kako je kazao, čin je poštovanja prema ovoj plemenitoj ženi, ali i protivljenja svakom pokušaju gradnje vjerskih objekata tamo gdje im nije mjesto.

Mitropolit Mihailo jedini je pravoslavni vjerodostojnik s prostora bivše Jugoslavije koji još od 2005. godine redovno posjećuje Potočare i klanja se žrtvama genocida u Srebrenici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.