LIČNOST DANA

Nevidljivi heroji

Država konačno treba odati priznanje ovim ljudima, prvenstveno tako što će ono što rade ovi entuzijasti, regulirati i zakonom

Marić: Iskusni spasilac i planinar

Piše: S. D.

11.3.2019

Zdenko Marić, predsjednik Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, protekle subote se, zajedno sa 15 spasilaca iz gorskih službi u Mostaru, Posušju, Širokom Brijegu i Srebreniku, odmah odazvao pozivu Oružanih snaga BiH da iz vojnog objekta s vrha Pločno na Čvrsnici izvuku vojnika kojem je hitno trebala ljekarska pomoć.

Tamo gdje ni vojska, koja bi trebala biti najjača i najsposobnija snaga jedne zemlje, nije uspjela pomoći svom vojniku, spasioci gorskih službi jesu. Pod budnim okom i koordinacijom Zdenka Marića, izvedena je akcija u kojoj je spašen jedan mladi život.

Ovaj podvig naših heroja iz gorskih službi spašavanja skrenuo je još jednom pažnju na to da bi država konačno trebala odati priznanje ovim ljudima. Prvenstveno tako što će ono što ovi sposobni i hrabri entuzijasti rade, regulirati i zakonom.

Jer, u zakonima u BiH spasilaca nema i oni faktički rade volonterski. No, u situacijama na koje država nema odgovor ni snage, svi zovu i traže službe koje okuplja Savez, na čijem je čelu Marić. Pri tome se niko i ne pita odakle im oprema za zadatke koji se pred njih postavljaju i u kojima često riskiraju i vlastite živote.

Zdenko Marić gorski spasilac je od 1980. godine. Sarajevsku školu alpinizma završio je još 1976. Do sada je osvajao brojne planinske vrhove u svijetu, a tri puta je osvojio Monblan. Od 2008. instruktor je Gorske službe spašavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.