LIČNOST DANA

Žrtva koja se ne boji laži

Pokazao kako to žrtva, istinom, izbija laž iz usta negatora zločina nad njegovim narodom

Avdić: Ne smije biti straha pred istinom

A.H.

18.3.2019

Dokle god žrtve ne isprave kičmu i javno se ne suprotstave onima koji svjesno negiraju zločin koji su preživjele, dotle će biti ponižavane, a zločinci postajati heroji o kojima će djeca učiti u školama. 

Nedžad Avdić, Srebreničanin koji je kao sedamnaestogodišnjak u julu 1995. preživio strijeljanje, u petak uvečer, na promociji knjige “Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju“ održanoj u Srebrenici, pokazao je kako to žrtva, istinom, izbija laž iz usta negatora zločina nad njegovim narodom. Posebno onog počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

- Sve što ste napisali je laž u službi revizionizma presuđenih zločina - ukratko bi se moglo sažeti Avdićevo obraćanje autoru promovirane knjige Dušanu Pavloviću, čije se lažljivo lice zaledilo pred Nedžadovom pojavom i dokazima koje mu je, pred uzavrelim poštovaocima njegovih laži, bez straha trehnuo u lice.

Pavlović, naravno, nije imao odgovora na Nedžadov „čas istine“, te su u njegovu odbranu, sramno, ustali načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, Radomir Pavlović... 

Ali, džaba. 

Nedžad Avdić suočenjem s lažima opskurnog Dušana Pavlovića pokazao je da žrtva koja je i sama iskusila stra

vičan zločin, ne treba niti smije imati straha pred istinom koja je na njenoj strani. To je jedini način da Bošnjaci, posebno preživjele žrtve genocida, stanu na put raznim, dobro plaćenim, samozvanim historičarima i analitičarima, upregnutim u revidiranje već presuđenog zločina koji su počinili izdanci njihovog naroda.

Nedžad Avdić, ekonomista po struci, godinama je gost najpoznatijih univerziteta i instituta za izučavanje zločina genocida u Evropi i svijetu. Počasni je doktor nauka Univerziteta Luton u Engleskoj i govornik na svim eminentnim konferencijama na kojima se raspravlja o ratnim zločinima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.