LIČNOST DANA

Sudija zvani Pravda!

Joensen: Svjestan odgovornosti

Piše: S. K.

20.3.2019

Izričući doživotnu presudu krvniku Radovanu Karadžiću, danski sudija Van Pruse Joensen (Vagn Prusse Joensen) jučer je u Hagu ispisao novu historiju prava i pravde u Evropi, ali i širom svijeta. 

U sažetku presude, koju je pročitao, sudija Joensen istakao je da je prvostepena kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih zločina te je time nerazumna i nepravična.

U tom je trenutku već bilo jasno da nema razloga za naše strahove i strepnje, na koje smo, poučeni lošim iskustvima i političkim i politikantskim pritiscima, itekako bili spremni. Smireni sudija donio je konačnu presudu za zločine neviđenih razmjera, ne dvojeći o tužbalicama koje je Karadžić uložio.

Joensen ima dugogodišnje iskustvo suočavanja s brutalnim zločinima, bio je na čelu Međunarodnog suda za Ruandu, a zločinima na prostorima bivše Jugoslavije bavi se već osam godina, posebno prateći i zločine na Kosovu.

Kao iskusan sudija bio je, zato, svjestan implikacija presude koje izriče Karadžiću. I tako pokazao da spore, trome, kompromisu sklone svjetske, a posebice evropske institucije imaju posebnu odgovornost kada je u pitanju određivanje budućnosti kroz kažnjavanje zločina. Presuda koju je jučer donio Joensen opomena je svakom zločincu, ali i politici koju je doživotni zatvorenik Radovan Karadžić provodio u logorima, na stratištima, u krvi, u zločinu.

Ostaje u historiji zauvijek zapisano šta je sudija Joensen presudio. Zločini su stravični, zločinac je kažnjen!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.